SEO: Nedtællingen er i gang – 12 dage til 21. april (Hvor din side skal være mobilvenlig)

 

 
Er du opdateret omkring udviklingen indenfor Google og SEO, så har du sikkert hørt om ”Mobilegeddon” d. 21. april. Hvis du ikke har hørt om det, så kan vi berolige dig: Bruce Willis skal ikke sendes op i rummet og springe en asteroide i luften.

 

Det er blot en algoritmeopdatering fra Google, som kort sagt vil betyde at mobilvenlige websites, vil få en øget prioritering på mobile søgninger.

Opdateringen har skabt en del forvirring, unødvendig frygt og rigtig mange spørgsmål fra vores kunder. Her er lidt svar på nogle af de typiske spørgsmål. 

 

Hvordan ser jeg om min side er mobilvenlig?

Du ved sikkert om dit website er mobil-venligt eller ej. Har du fået lavet dit website, så det er responsivt eller adaptivt (Som redWEB.dk), så er dit website højst sandsynligt mobilvenligt.

eksempel paa responsivt designPalby.dk - Eksempel på responsive design. 

 

Fungerer dit website på en lille mobilskærm, hvor siden tilpasser sig skærmen, og du kan navigere nemt rundt og ikke skal zoome for at læse teksten, så er siden højst sandsynlig mobilvenlig.

Men det er ikke sikkert at Google er enig…

 

Hvordan tester jeg, om Google syntes at mit website er mobilvenligt?

Du kan besøge denne side: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Og indtaste din webadresse. Hvis siden er mobilvenlig, så vil du få dette resultat:godt gaaet - mobilvenligt

Du kan også prøve at Google dit website på en mobiltelefon, så vil du kunne se dette:

mobilvenlig

 

Min side er ikke mobilvenlig – Hvad skal jeg dog gøre?

Hvis du får dette resultat:

ikke mobilvenligt


Så tag en dyb indånding. Der er ingen grund til at gå i panik.

Google´s mobilalgoritme er ikke en ny ting, allerede tilbage i 2013 begyndte Google officielt at fokusere på mobilvenlighed. Det som kommer til at ske den 21. april, bliver bare justering af en allerede kørende algoritme.

Du skal uden tvivl tage det seriøst, og du bør få din side lavet mobilvenlig, men hvis du ikke når det til d. 21 april, så er det vigtigt at du er bevidst om at din side ikke bliver straffet.

Den vil muligvis blive nedprioriteret og få en lavere ranking, men lige så snart dit website er mobilvenligt, så vil websitet ikke længere blive påvirket af Google´s mobil-filtrering.

Afhængigt af hvem du er og hvor vigtigt dit website er, så bør gøre noget ved problemet:

  • Hvis det bare er en hobbyside, som f.eks. kører via et Joomla template, så bør du overveje at skifte til et responsivt template. Det kan gøres forholdsvis nemt og billigt.
  • Hvis det er en vigtig side, med et unikt template, så bør du tage en snak med din webudvikler, så du kan finde ud af hvad der skal til, for at kunne gøre dit website responsivt. Det vil højst sandsynligt koste lidt penge, men det vil højst sandsynligt være givet godt ud.


Hvis du ikke har afsat penge i budgettet til en responsiv opdatering, så bør du lægge en plan for fremtiden, så dit website kan blive opdateret hurtigst muligt.  

Jeg er ret sikker på at mit website er mobilvenligt, men Google siger at det ikke er?

På f.eks. Joomla sider, der er det et udbredt problem at Google melder at en side ikke er mobil-venlig, selvom den rent faktisk er det.

Problemet er at man via robots.txt (Domæne.dk/robots.txt) – blokerer vigtige filer. Når Google crawler websites, så ser robotten ikke blot en side som tekst, men også som en helhed, lidt som når du og jeg surfer på nettet. Via robots.txt filen, der kan man blokere elementer som Google ikke skal crawle.

Indtil for nyligt, der var det normalt at man blokerede filer som f.eks. CSS og JavaScript filer. Det bør man ikke længere gøre, men det er stadig ekstremt udbredt på Joomla installationer (Og andre CMS´er).

Problemet er at når man blokerer de vigtige filer, så kan Google ikke se siden som en helhed, og dermed ikke se at siden er mobilvenlig. Derfor bør man tilpasse sin robots.txt fil, så den ikke blokerer for nogle vigtige filer.

Men Googles mobil-værktøj, der kan du også se om du blokerer for nogle ressourcer. Når man scanners ens website, så vil værktøjet melde, hvis der bliver blokeret nogle ressourcer:

ressourcer

Hvis det er tilfældet, så logge på dit website via en FTP-klient. Så kan du downloade din robots.txt fil og manipulere med den.

Tricket er at få fjernet alle de regler i robots.txt, som blokerer vigtige filer.


Eksempel på en før og efter redigering:

robots.txt redigering

Nogle vælger at gå lidt mere radikalt til værks, og bare slette robots.txt filen. Det vil selvfølgelig også fungere, men vi vil ikke anbefale det, da robots.txt filen er super god til at sørge for at f.eks. administrationsdelen ikke bliver indekseret i Google.

Brug for hjælp?

Har du brug for hjælp til at gøre dit website responsivt, så kontakt os. Vi har stor erfaring med responsive design og kan gøre enhver Joomla side mobilvenlig. 

 

Jesper Sølund Hansen
SEO / SEM

Er du interesseret i at vide mere?


Tlf. 60 254 009
jesper@redweb.dk

Google+

Bliv kontaktet

Indtast dine kontaktinformationer herunder, så kontakter vi dig.

Telefon
Mail

Udbyg din online viden