En teknisk gennemgang af Joomla!

Hvis du aldrig har lavet udvikling til Joomla før, kan det dog godt være lidt forvirrende at komme i gang med. Derfor har vi lavet en guide som forklarer de forskellige tekniske kerneområder.

Denne guide er primært målrettet folk, som vil i gang med at lave teknisk udvikling til Joomla, men er i tvivl om hvordan Joomla´s forskellige udvidelser virker.

 

Hvis du bygger en hjemmeside med Joomla og har brug for nogle features / udvidelser, der ikke ligger i standard installationen, så kan du nemt udvide din Joomla side.

Der findes et hav af udvidelser - også kaldet extensions - der kan bruges til at udvide din Joomla installation.

Der er 5 typer af udvidelser - som alle tilføjer ny funktionalitet til Joomla.

 

Disse er: Komponenter, Moduler, Programudvidelser, Skabeloner og Sprog.

Der er 3 måder at installere en udvidelse på:

  1. Ved at uploade en zip til Joomla via installeren i extension manageren.
  2. Installere fra en mappe på serveren.
  3. Installere fra en URL.

Komponenter

Komponenter er de største og mest komplekse udvidelser til Joomla. I de fleste komponenter er der både en frontend del og en backend-del (en hjemmeside del og en administrationsdel). Hver gang en Joomla side loades er det komponenterne, der sørger for at store dele af siden bliver vist rigtigt.

For eksempel er Content ( com_content ) den komponent, der håndterer visning af det indhold, dine brugere kan se på frontenden af dit websted. Desuden gør den at du som administrator kan redigere i indholdet.

En komponent kan styre alt lige fra almindelige enkle artikler til komplekse billede gallerier. Komponenter er den væsentligste del af din side.

 

Eksempler: Indhold ( com_content ), Bannere ( com_banners ), Contact ( com_contact ), Nyhedsfeeds ( com_newsfeeds ) og Web Links ( com_weblinks )

 

Her hos redWEB har vi udviklet en del komponenter, der bruges i forskellige projekter. Eksempelvis redSHOP, redEVENT, redFORM, bare for at nævne et par stykker.

Du kan finde dem alle på redCOMPONENT - hvor de kan hentes gratis.

Der findes rundt omkring, mange forskellige tutorials til at bygge komponenter. Desuden hjælper Joomlas egen dokumentation dig et godt stykke hen af vejen.

 

Moduler

Moduler er lette og fleksibel udvidelser der bruges til at vise forskelligt indhold på hjemmesiden. Moduler er mest set som "kasser", der er arrangeret omkring en komponent. Eksempelvis: login-modulet. Sidefoden er som regel også et modul. Moduler bliver opsat på Menupunkter.

Man kan altid vælge om et bestemt modul skal vises på et menu punkt. Med en komponent som Advanced Module manager, er det nemmere at styre hvilke moduler der vises og giver et bedre overblik.

Nogle moduler er tilknyttet komponenter som "seneste nyheder "-modulet, der er forbundet med komponenten com_content og viser links fra de nyeste indholds artikler.

Moduler behøver ikke have et tilhørsforhold til en komponent og kan stå helt alene. De kan indeholde helt almindelig tekst, billeder eller HTML.

 

Eksempler: Bannere ( mod_banners ) Menuer ( mod_menu ) Hvem er Online ( mod_whosonline )

 

Hos redWEB udvikler vi dagligt moduler til kunder, der vil have noget specifikt vist på deres hjemmeside. Det kan være alt lige fra meget simple moduler, med en liste af links, eller et mere kompliceret modul, med formularer, visning af data fra forskellige komponenter m.m.

redCOMPONENT har vi også en del moduler som er udviklet til vores egne komponenter.

 

Programudvidelser

Programudvidelser er mere avancerede udvidelser og de er for det meste baseret på de event handlers (begivenheder) der sker i Joomla. Når en del af Joomla loades - det kan være selve Joomla der loades, et modul, eller en komponent - udløses en event. Når en eventen udløses, reagere programudvidelser, der er programmeret til at reagere på den bestemte event, - programudvidelsen bliver indlæst og koden eksekveres.

For eksempel kunne et programudvidelser bruges til at opfange brugernes indsendte artikler og gennemgå teksten for at fjerne bandeord.

 

Eksempler: Indhold - Load Modules, Editor - TinyMCE

 

Til redSHOP findes eksempelvis mange betalingsudvidelser, som vha. programudvidelsen gør redSHOP i stand til at bruge forskellige betalingsformer.

Det kan eksempel være Dankort betaling til DIBS.

 

Skabeloner

Skabeloner er de filer der styrer designet på din Joomla side. Med skabelonen kan man forholdsvis nemt ændre udseendet af ens hjemmeside. Skabeloner indeholder kode til at vise komponenten der loades (kun en af gangen) og moduler (ligeså mange man vil).

Med de koder styrer man opbygningen og designet. Skabeloner er forholdsvis nemme at bygge og tilpasse, hvis de er simpelt opbygget. De giver dig en maksimal fleksibilitet i, hvordan du styrer udseendet på din hjemmeside.

Man kan have flere forskellige skabeloner installeret.

 

Sprog

Den mest basale udvidelse er sandsynligvis sprog. Sprog kan pakkes på to måder, enten som en Joomla kerne pakke eller som en udvidelsespakke. I det væsentlige, består disse filer af nøgle / værdi par, disse par laver en oversættelse af statisk tekststrenge. Disse sprogpakker vil påvirke både frontend og backend. Bemærk: Sprogpakkerne kan indeholde en XML meta -fil, der beskriver sproget og skrifttypen, som bruges til at generere PDF filer.

 

Vil du have lavet teknisk udvikling eller programmering?

Vi står klar til at hjælpe dig.

Kontakt mig, så vender jeg tilbage.

Lad mig kontakte dig

Ronni K. Gothard Christiansen

Udviklingschef

+(45) 23 88 87 70

ronni@redweb.dk