Mobile-First Indexing, eller mobil-først indeksering, er Googles nye tiltag til at gøre nettet bedre for mobilbrugere. Se hvordan det påvirker din hjemmeside.
Du kan finde meget snak om Mobile-First Indexing lige nu, og det er der en god grund til. Det er et led i Googles seneste indsats for at gøre internettet mere mobilvenligt - da tendensen viser, at folk bruger deres mobilerne mere og mere til surfing, shopping, og alt andet på nettet. I Danmark kalder vi det for ”mobil-først indeksering”.
Vi ved, der er en masse forvirring og spørgsmål omkring, hvad det egentlig betyder for dig som website indehaver. F.eks.: ”Mister vi nu vores placering?” Eller ”Hvad skal vi ændre på vores hjemmeside?” Mens andre måske tænker ”mit website er mobilvenligt (responsive), så jeg må være sikret”.
Hvis du sidder og tænker ”hvad med min SEO/placering?”, så har vi skrevet dette indlæg, hvor vi kommer rundt omkring, hvad ”Mobile-First Indexing” betyder, og hvad du måske skal foretage af ændringer i forhold til SEO på dit website.
Mobile-First Indexing er egentlig præcis, hvad det lyder som. Det betyder, at den mobile version af dit website bliver udgangspunktet for, hvad Google læser og inkluderer i deres søgeresultater. I store træk bliver derfor det også din mobile hjemmeside, som Google benytter til at afgøre din placering.
Ved at overvåge de bots, som Google bruger til at læse din hjemmeside, vil du også kunne se en ændring i trafikken fra Googlebot Smartphone, og at dine cached resultater på Google pludselig har ændret sig til den mobile version af websitet.
Samtidig kaldes initiativet “mobile-first”, netop fordi det ikke er et mobile-ONLY index: Det vil sige. at hvis dit website ikke er mobilvenligt, vil Google stadig inkludere din desktop udgave i deres resultater. Men som mange allerede nu er bekendte med, har ikke-eksisterende mobilvenlighed en ret negativ effekt på dine placeringer, og du vil derfor formentlig blive rangeret under dine konkurrenter, som sidder med en mobilvenlig hjemmeside.
Man kan betragte udtrykket ”mobile-first” som en indikator for, at den mobile version af hjemmesiden vil blive anvendt som den primære.
Det betyder ikke, at Google ikke også kigger på din normale hjemmeside, men fremover vil mobilversionen få højere prioritet end din desktop, når Google bot'en læser dit website.
Derfor kan det have stor betydning for dig, hvis ikke din mobile hjemmeside har fået nok opmærksomhed.
Hvis du allerede har en responsive hjemmeside med indhold, der er identisk med din desktop version, inkl. sidetitler m.m., har mobile-first initiativet ikke den store betydning for indekseringen af dit indhold - og dermed heller for ikke dine placeringer på Google.
Hvis du har en ”ekstra” hjemmeside til mobilvisninger, f.eks. "m.hjemmeside.dk", er det her, du virkelig vil kunne mærke en forskel, da indhold, backlinks og sidetitler, oftest ikke er betragtet som vigtige på de selvstændige mobile sites. Derfor vil de fleste med et reelt mobilt website typisk kunne mærke større ændringer i deres placeringer end folk med et responsive website.
Vi får mange henvendelser, der spørger til netop hvad de skal gøre eller ændre på deres hjemmeside. Det første step er at finde ud af, om du har et mobilt site eller et responsive site. Samtidig kan vi oplyse, at Mobile-First stadig er nyt og stadig i en udgivelsesfase, som gradvist rulles ud site for site. Din webmaster vil modtage en besked fra Google, såfremt dit site er blevet ramt af Mobile-First Indexing. Først her bør du foretage dig noget og gerne hurtigt!
Ifølge Google’s egen guide herom siges det, at hvis dit website er responsive og ellers indeholder præcist samme indhold, som din desktop udgave, vil dine placeringer formentlig forblive de samme som altid.
Når det så er sagt, bør man stadig få tjekket, om ens page speed på mobile enheder, prioritering af billeder og evt. andre dynamiske elementer er optimeret til mobile brugere, og dermed giver en god brugeroplevelse. Du bør skrive dig bag øret, at med Mobile-First Indexing vil indhold, som er skjult via f.eks. expands, tabs, eller fordi der ikke er plads nok, ikke blive betragtet som anderledes end synligt indhold. Det kunne det godt blive førhen.
Er du indehaver af et responsive website, og kan du følge disse punkter, så er du godt på vej til at undgå nedrykning i Google:
Er du indehaver af et mobilt website, så følg disse punkter, og du vil være godt på vej til at undgå placeringstab:
Der vil fortsat kun være ét Google indeks, som er det samme, som Google brugte før Mobile-First Indexing trådte i kraft. De vil altså ikke lave en ny indeksering af din hjemmeside, men ganske enkelt ændre, hvordan din sides indhold vises på Google udfra det, du viser på den mobile version af dit site.
Som udgangspunkt vil dine placeringer blive dannet udfra den mobile udgave af din hjemmeside, men ikke denne alene. Din desktop version tæller stadig med i yderst høj grad. Faktisk kan det sammenlignes lidt med,at hvis dit site ikke var mobilvenligt før ændringen. Man vil opnå samme ”SEO straf” her, hvis du eksempelvis kun har et mobilt site, som ikke kan bruges på en desktop.
Så for at bevare dette, bestemmer de nu ikke kun placering ud fra dit mobile website eller den responsive del heraf - den får bare højere prioritet i deres placeringsfaktorer nu end dit desktop site. I sidste ende kræver det derfor, at du er endnu bedre til at have brugervenlighed og hastighed i topform til de mobile enheder på din hjemmeside.
Er du stadig i tvivl om, hvad du skal foretage dig med netop dit site?
Så har vi mere end 18 års erfaring med Googles algoritmer, UX (brugeroplevelser) og brugeradfærd.
Kontakt mig eller udfyld navn og mail/telefon, så kontakter jeg dig.
Modtag de seneste nyheder med tips og tricks omkring Joomla, markedsføring, søgemaskineoptimering og andre lækre godbidder til de webansvarlige.