phone icon

Joomla! vs. Wordpress – Her er Joomla bedre end Wordpress

I denne artikel får du en teknisk forklaring på, hvorfor vi syntes Joomla er bedre end Wordpress. Husk at artiklen er skrevet fra et subjektivt synspunkt!


Er Wordpress mere brugervenligt end Joomla?

Når snakken falder på en ny hjemmeside kommer altid det store spørgsmål om, hvilket system hjemmesiden skal bygges i. De 2 største og mest anvendte CMS i dag er Joomla og Wordpress.

Indledningsvis vil jeg kommentere på udbredelsen af de to systemer. For af disse 2 har Wordpress i dag en langt større markedsandel end Joomla. Det er super nemt at installere og opsætte Wordpress, der i sin simpleste form kan bruges som en blog. Netop blog-delen er en af årsagerne til den store markedsandel, for ved at besøge https://wordpress.com/ kan man nemt oprette en ny hjemmeside, som dog ikke har megen funktionalitet udover decideret indholdspublicering. Denne mulighed har Wordpress haft siden 2005, hvilket selvfølgelig har betydet, at tilgængeligheden af Wordpress har været nemmere end Joomla igennem en lang periode. Har man derfor først prøvet Wordpress f.eks. gennem www.wordpress.com vil man ofte sværge til dette system bagefter. Fordi Wordpress er så nemt at og tilgængeligt, har det ofte også været brugt til at oprette blogs, som så kunne bruges til linkbuilding til sit eget hovedsite. Dette er dog ikke helt så aktuelt mere, da Google har ændret relevanskriterierne for indgående links.

Det har taget noget tid, men i dag er det dog også muligt at oprette sit eget Joomla site på samme måde, blot ved at besøge www.joomla.com. Men eftersom Wordpress har haft muligheden i snart 10 år, har det bevirket at rigtig mange websites er oprettet i Wordpress. Derudover er den generelle opfattelse også at Wordpress er nemmere at finde ud af end Joomla. Hvis man læser diverse sammenligninger rundt omkring på nettet er, er opfattelsen ofte at indlæringskurven altid en nemmere ved Wordpress en Joomla. Det kan til dels være rigtigt, men ofte er det et spørgsmål om, hvad man har arbejdet med før og hvad man synes er mest logisk. For nogen er det nærmest religionskrig om man sværger til det ene eller det andet, faktisk som man kender det fra f.eks. Android vs. iPhone.


Joomla er Wordpress teknisk overlegen her.

Denne sektion vil pointere hvordan Joomla rent teknisk er Wordpress overlegen. Det er stadig kun med udgangspunkt i fordelene ved Joomla.

joomla vs wordpress Joomla er Wordpress teknisk overlegen her.2

  • For det første er Joomla bygget på en moderne systemarkitektur, som er baseret på moderne design patterns og php 5.3 / 5.4 arkitektur. Derudover gør MVC (Models, Views, Controllers) opbygningen i Joomla, at det hele fungerer som uafhængige LEGO-klodser, som kan stykkes sammen efter behov og udskiftes uafhængigt af hinanden.
  • Joomla er opdelt i lag og har en underliggende platform og et overliggende CMS lag. Herudover er der så et komponent lag, et udvidelses lag samt et design lag, som også gør at alle enkelte dele kan udskiftes uafhængigt af hinanden. Fordelen ved denne lagopdeling er, at man kan udvikle specifikke applikationer direkte på platformslaget til integrationer eller specifikke handlinger som kan udføres uden at eksekvere hele CMS laget.
  • Joomla adskiller sig ved at være markant mere skalerbart og ressourceoptimeret end f.eks. Wordpress eller Drupal da Wordpress og Drupal løsninger ofte kræver brug af cache løsninger for overhovedet at kunne performe.
  • Wordpress er bygget på gamle design patterns og har ikke nogen system arkitektur som sådan – hele WP er baseret på plugins lidt ala. et kludetæppe ”plugges” udvidelser ind og det hele eksekveres så.
  • Wordpress har ikke en kompleks systemarkitektur og derfor vil man typisk opleve, at hvor man i Joomla ofte kan bygge videre og lave nye ”legoklodser” som kan udvide eller opdatere en løsning, så vil man i WP ofte være udsat for at skulle starte forfra.
  • I Joomla kan man skifte designlaget ud fuldstændigt uafhængigt fra resten af koden, fordi den er opdelt. I WP er det hele ”flettet sammen” og man skal derfor ind og ”hardcode” layoutmæssige elementer direkte i de enkelte plugins hvis de skal passe ind i et nyt design.
  • Joomla håndterer designlaget fuldstændigt isoleret fra kerne koden (platform og cms lag) og også uafhængigt fra selve komponent-laget, hvilket betyder at man kan opdatere såvel kerne kode, som komponentlags kode uden at det påvirker designet og omvendt opdatere designet uden at skulle ind og ændre i kerne koden.

Wordpress er helt fint til alm. websites uden nogle særlige krav – Det er Joomla også – Men med Joomla kan man lade løsningen vokse over tid, uden frygt for at ramme overliggeren for hvad der er muligt.


Flest brugere = mest interessant for hackere

Mange kender sikkert tesen om at Windows er et mere interessant emne for hackere end Mac.

joomla vs wordpress 3

Dette skyldes til dels udbredelsen af Windows kontra Mac og dermed den markedsandel som Windows har på computer fronten. Det samme gør sig faktisk gældende for Wordpress kontra Joomla. Da Wordpress har en langt større markedsandel end Joomla, er det også mest interessant for hackere at lave angreb mod. Dette forstærkes af at Wordpress, som tidligere nævnt, bygger på de gamle designpatters. Manglen på den moderne systemarkitektur, har derfor fået WP op på en første plads som det mest angrebne CMS i verden ifølge flere medier.

http://www.securityweek.com/Wordpress-most-attacked-cms-report 

http://www.incapsula.com/blog/cms-security-tips.html 


Skal jeg så vælge Joomla?

Som nævnt indledningsvist er denne artikel 100% subjektiv dog med udgangspunkt i fakta omkring systemarkitekturen på de to CMS’er. Wordpress er et godt CMS – ingen tvivl om det. Derfor har det også den store udbredelse. Hvis man blot vil have et ”visitkort” på nettet så er det nemt og hurtigt at lave i både Wordpress og Joomla. Vil man derimod mere med sin hjemmeside som f.eks. lave integration mellem sin webshop og ERP system, eller lave andre komplekse løsninger, som kræver specialudvikling bør man kigge på Joomla. Det er vigtigt man har perspektivet i sit website, med i sine overvejelser når man vælger system.


1-2-3 Webbureau

Det er som sagt, super nemt at installere både et færdigbygget Wordpress og Joomla template, hvilket mange mindre webbureauer lever af. Man får altså en færdig hjemmeside som ligner en million, men som ikke tager lang tid at opsætte og tilpasse. Det har åbnet døren for rigtig mange mindre bureauer, som kan nøjes med en grafiker, en frontender og en dygtig sælger til at sælge ”unikke” hjemmesider. Det er let at lade sig forblænde af en flot hjemmeside, der ligner en million men, som ikke koster en formue. En nem måde at gennemskue om man har fået en template baseret hjemmeside er ved at kigge i kildekoden.

Ved Wordpress ser det således ud:

http://www.DIN-ADRESSE.dk/wp-content/themes/HER-ER-TEMPLATE-NAVNET/
Efter ”themes” kan man se hvad templatet hedder. Hvis man googler det vil man finde det oprindelige template, som måske/måske ikke adskiller sig væsentligt fra dit website.

Det samme gør sig gældende for Joomla hvor stien til hedder:

https://www.DIN-ADRESSE.dk/templates/HER-ER-TEMPLATE-NAVNET/
Det samme gør sig gældende her, altså googler man navnet som står efter ”templates” vil man se om det er en standard skabelon som er brugt.

Har man betalt dyre domme for sin hjemmeside bør man overveje om man har betalt for meget ift. de timer, som er brugt på ”justeringerne”. ”Justeringerne” kan f.eks. være udskiftning af logo, samt ændringer i nogle farver som kan gøres ret simpelt hvis man har en smule kendskab til CSS. I sidste ende handler det dog også om, hvorvidt hjemmesiden fungerer – altså om den skaffer kunder. Hvis dit website tjener sig selv hjem er både pris og valg af system reelt underordnet!

joomla vs wordpress ending 5

Der findes dog også webbureauer som laver hjemmesider fra bunden i både Wordpress og Joomla. Uanset hvad, kan det klart anbefales at få lavet unikt design, da hjemmesiden jo skal passe til din virksomhed og tale til dine kunder. Når man laver et website fra bunden, som vi hos redWEB ynder at gøre, undgår man også en masse unødvendig kode, hvilket i sidste ende har betydning for hjemmesidens hastighed. Noget som Google jo lægger mere og mere vægt på.

Er du interesseret i at få et tilbud på en professionel og unik Joomla hjemmeside til din virksomhed, så er du velkommen til at kontakte os her.